jesli chodzi o sprzeto to
http://www.filiago.de ja kupilem akurat na probne 3 miesiace ( nazywa sie to 1024 flat flexi ) zaplacilem za wszystko z abonamentem i zakupem sprzetu 1650 zlotych ( nie wiem jaki wtedy byl kurs euro ale nizszy niz teraz). modemi konwerter dwustronny jest firmy newtec. do tego podlaczylem zwykly router wifi firmy dlink za 90 zlotych kupiony w sklepie. wszystko smiga. jesli chodzi o antene to zamontowalem odrazu dwa zezy i ustawilem jednoczesnie na hotbirda 13 i astre 19,2 zeby z jednej anteny obejrzec odrazu telewizje. jesli chodzi o ustawienie antene to nie jest to trudne ale powinien byc do tego miernik sygnalu. na oko albo kompasem albo brzeczykiem ktory jest w zestawie tego sie nie zrobi.
jest jeszcze wiele zawilych kwestii... nie mam troche dzisiaj czasu zeby pisac.
rozmowa telefoniczna to okolo 8 MB na 60 minut wiec limit jest zdaje sie 2,5 GB wiec wystarczy zeby codzien pogadac ze znajomymi 10 godzin - jesli by oczywiscie tylko rozmawiac. ja mam do tego abonament skype europa i tam jest z kolei 10 000 minut miesiecznie na wszystkie stacjonarne w europie w tym polska. mam rowniez 5 innych operatorow voip ale zauwazylem ze skypem jest najlepiej. potem transfer ma spadac w zaleznosci od zajetosci transpondera ale i tak nie ponizej 64kb/s a to wystarcza do rozmowy.
jest klopot z zakupem trzeba kupic na kogos kto mieszka w niemczech. akurat moja siostra studiuje to sie udalo. nie bylo wiekszych problemow zaplacilem przez internet paypal - akceptuja rowniez visa.
zastanawiam sie nad tym zeby przez tydzien o okreslonej godzinie podac wam namiary na mojego skypa i numer stacjonarny podlaczony ze skypem aby kazdy mogl przetestowac sobie lacze oraz jak slychac - ja oczywiscie sie polacze internetem z satelity. wiem ze to bedzie urwanie glowy wiec sie zastanawiam...bedzie mozna rowniez zadzwonic z komorki.jesli ktos jest zainteresowany to prosze o maila.
na dzisiaj tyle bo w sumie to jestem zmeczony ale w weekend moze to uruchomimy.
wogole chcialem powiedziec co i jak kazdemu zainteresowanemu bo podejrzewam ze nie tylko mnie to chodzilo po glowie od dawna . wogole to powiem ze jestem mile zaskoczony jak to dziala i tym ze jest to takie mobilne. jesli chodzi o jazde to testuje to wszystko i zamierzam dopiero wsiasc na jakiegos konia.
pozdrawiam oczekuje na maile. na wszystkie postaram sie odpowiedziec chociaz moze nie byc to jakos blyskawicznie ale prosze o wyrozumialosc.