Strona 2909 z 3555 [ Posty: 71091 ] Przejdź na stronę Poprzednia 12907 2908 2909 2910 29113555 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 06 maja 2020, 21:22
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Ja polecam Pilot Sport 4. Lepszych nie ma :wink:

Post Wysłano: 06 maja 2020, 21:25

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Ostatnich z 10 ciężarówek kupiłem przez telefon skoro auto wymeldowane tydzień temu, od pierwszego właściciela - no musi jechać przecież, a że kupuje używane auto, zawsze jest coś do zrobienia z pierdół.
Może i musi, co nie znaczy, że skrzynia będzie w całości albo silnik zdrowy. Nie wiem ile się zarabia na handlu, ale jak dyszka czy dwie uciekną na niezapowiedziany remont, to może się zrobić ciasno - o ile w ogóle ktoś będzie robił remont, a nie puści auta jak stoi. Jak się handluje autami to też się trochę inaczej podchodzi. Coś się sprzeda drożej, coś taniej, coś do przodu, coś w plecy. Jak dla siebie, to chociaż zawsze jest coś do zrobienia, to jednak lepiej jak trzeba dołożyć dychę niż trzy.
Cytuj:
Osobówka średnio 30 min i jadę do domu - z autem lub bez. Osobówkę wolę obejrzeć ze względów wizualnych - mechanicznie się porobi, problemu nie ma.

Jak Saaba żony sprzedawałem to gehenne przechodziłem z kupującymi - cenę dałem ok 20% mniejszą od średniej rynkowej (żeby nie słuchać, że opona łysa, tam ryska,że nie nowy itd). Auto bezwypadkowe, nie zniszczone, przebieg mały (240tyś na 11letniego diesla), silnik, układ napędowy wszystko ok, nawet serwis olejowy zrobiony z tyś km wcześniej. Wibracje na przednich kołach były - opony śmietnik - no przecież nie kupie komuś 18tek nowych (choć w sumie może trzeba było byle chinę) i matowe reflektory od myjni (ale nie tragedia żadna) - jeden ze względu na reflektory nie kupił - bo on musi nowe lampy kupić - no fakt fabryczne z 3 koła by pociągnęły - a polerka poniżej 100zł - jak se chce ...
Drugi pod maska dosłownie godzinę słuchał fiatowskiego 1,9 które jest nie zniszczalne ... i coś mu tam świergotał nie tak ... debil, kierowca nota bene TIRA,
Trzeci - musiałem sam mu proponować jazdę próbną, od wjechania na podwórko do wyjechania z moim już byłym autem - 25 min ... Można :)
Perełki, idealne z 10koła droższe od mojego - w mojego by z 3 tyś wsadził i też byłby taką perełką - ludzie są ... nie powiem jacy.
Także jak ktoś opisuje jakiego to sztrucla nie oglądał to te bajki mnie nie ruszają - chyba ,że jechałeś oglądać auto o jakieś 20-30% droższe od średniej rynkowej i takie kwiatki by wyszły jak w opisanym wyżej MB to krew zalewa.
Auto za średnią giełdową - jest średnie tak sobie trzeba to przyjąć. A teraz sam sobie wybierz co chcesz - wiem, wiem - za darmo funkel nówkę
To opiera się na śliskim założeniu, że wszystkie auta w tej samej cenie są w takim samym stanie. A problem zaczyna się już w tym, że ludzie patrzą na ten sam samochód i jeden widzi perełkę, drugi gruz. I tak samo je wyceniają do sprzedaży.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:00
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

GG: 38530901
Samochód: Iveco

Ja tylko szybko nadmienie, że mam w cabrio 1.8 8v na monowtrysku, 90 km, plus skrzynia automat.

Ile płynu wchodzi nie wiem, jak mi mój mechanik ogarnął auto 2 lata temu w zimę, tak ja nic nie tykałem.

Jedynie jak zmieniałem skrzynie, to trochę płynu uciekło, ale dolałem jakieś 2 litry i wszytko.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Cytuj:
Ja polecam Pilot Sport 4. Lepszych nie ma :wink:
Popularny rozmiar 205/55R16 Na ceneo:
Rainsport 200zł
PilotSport 385zł
Świetna porada, na pewno bardzo pomogłeś koledze.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:07
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: DAF XF105.410

Cytuj:
Ja raz kupiłem Fuldy made in Olsztyn. Porażka i dramat. Może te z fabryki we Fuldzie lepsiejsze.
Ja mam w Audi Fuldy letnie i nie narzekam. Średnio 10-12k na nich robię w sezonie letnim i stwierdzam, że prędzej guma od starości sparcieje jak bieżnika braknie.

Ex Naczelny Forumowy Kierowca z Powołania.
#BigosLover

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:08
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Rossi, każdy chwali to co ma :P

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: osobowy

W sumie to jakiego rozmiaru by się nie wybrało, jedno jest pewne - michelin będzie najdroższy. Tylko żeby to nie było jedyne naj....

Ale ja się nie znam, a na lato mam micheliny z biedronki :D

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: TGS 35.440

Montował ktoś kamerkę cofania w dużym? Domyślam się, że bezprzewodowe są guzik warte.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:

Może i musi, co nie znaczy, że skrzynia będzie w całości albo silnik zdrowy. Nie wiem ile się zarabia na handlu, ale jak dyszka czy dwie uciekną na niezapowiedziany remont, to może się zrobić ciasno - o ile w ogóle ktoś będzie robił remont, a nie puści auta jak stoi. Jak się handluje autami to też się trochę inaczej podchodzi. Coś się sprzeda drożej, coś taniej, coś do przodu, coś w plecy. Jak dla siebie, to chociaż zawsze jest coś do zrobienia, to jednak lepiej jak trzeba dołożyć dychę niż trzy.

No i tu jesteś w błędzie - żeby na handlu coś zarobić - nie możesz nic dołożyć w dzisiejszych czasach - co najwyżej swoją prace - wyczyścić, pierdoły porobić itd
Co innego jak kupujesz jako środek trwały - nawet jak dychę utopisz - odrobisz to prędzej czy później.

Cena wyznacznikiem nie jest - ale coś już nakreśla. Wiele czynników na to się składa, jeden to rozumie inny nie. Przecież są tacy co osobówkę pół roku kupuje i ogląda dziesiątki aut - wg. mnie takiej osobie coś nie styka ...

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Kuuurde, a ja do beemwi dostałem letnie koła z kormoranami właśnie, 235/45R17. Jutro je zakładam, aż ciekaw jestem jak to jeździ. Jedyne co na ten moment mogę powiedzieć to to, że Kormoran UHP jako nowy ma zaledwie 6,5mm bieżnika.
Też kupiłem do E90 UHP ale Rikena ( to samo) w rozmiarze 255/35r18 - kurde kawał opony.
Jak kiedyś miałem starego Kormorana Gamma 225/45/18 w Saabie - w pierwszych 2 latach super opona, na mokrym w ulewie trzymał się jak głupi, ale 3-4 sezon - leciały w oczach. Z drugiej strony za ich cenę to można spokojnie kupić w założeniu na 3 lata i wywalać.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja nie wiem ile poprzedni właściciel na nich jeździł, ale mają po 5,5-6mm, a nowe 6,5mm więc dużo nie przejechał raczej. Ciekawe czy Rikeny też mają gwarancję do TWI, ale Kormoran ma, i nawet skorzystałem z niej bo się okazało, że jedna opona bąbla miała na boku i uznali, więc mam jednego nowego Kormorana.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tylko z nia w kabinie na dzien dobry na granicy kierowca dostanie 2 tygodnie wolnego od wychodzenia z domu
Założy kroksy i podkoszulek żonobijcy i jedzie na prawym jako drugi wodziciel. Na granicy nie sprawdzają w ogóle kamionów.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 23:14

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
No i tu jesteś w błędzie - żeby na handlu coś zarobić - nie możesz nic dołożyć w dzisiejszych czasach - co najwyżej swoją prace - wyczyścić, pierdoły porobić itd
Co innego jak kupujesz jako środek trwały - nawet jak dychę utopisz - odrobisz to prędzej czy później.

Cena wyznacznikiem nie jest - ale coś już nakreśla. Wiele czynników na to się składa, jeden to rozumie inny nie. Przecież są tacy co osobówkę pół roku kupuje i ogląda dziesiątki aut - wg. mnie takiej osobie coś nie styka ...
To tym bardziej byłbym zainteresowany co kupuję.
Cytuj:
Popularny rozmiar 205/55R16 Na ceneo:
Rainsport 200zł
PilotSport 385zł
Świetna porada, na pewno bardzo pomogłeś koledze.
Tu jest jakiś dziki rozmiar 235/45R18, pilot sporty chodzą po 7 stówek.
Skądinąd, ponoć bardzo dobre gumy, ale do galaxiaka to tyle jest potrzebne, żeby trzymało na mokrym, nie biło do tych 150 i gitara. Nikt tym pudłem nie będzie wpadał w zakręt pod biedrą na ręcznym.

Post Wysłano: 06 maja 2020, 23:33

Użytkownik

Użytkownik

Ociu jak chcesz Szkode to proponuje mojej kochanicy Fobie w trumnowozie

One są na wynajm ale też można je kupić. 1.0 + Gaz i Twoja wewnętrzna „cebula” będzie zaspokojona. A to że tramwaje wyprzedzają to newer majnt jak będziesz płynął w Fobii taniej niż za bilet w komunikacji ;)

Post Wysłano: 07 maja 2020, 0:30
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Link Ci usunąłem, jakby nie patrzeć to reklama.

Cebulą nie jestem, raczej staram się racjonalnie patrzeć na wydatki.

A taka zapalniczka to dla mnie za małe auto.
Za małe pod każdym względem.

Post Wysłano: 07 maja 2020, 9:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2291240
Samochód: R500, Actros 1844, FH 460

To mogę Ci Ociu zaproponować Superba w kombi 4 letniego 2tdi 190 koni :twisted:

Post Wysłano: 07 maja 2020, 9:55
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Na razie nie.
Jesienią będę się rozglądał.

Post Wysłano: 07 maja 2020, 10:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Cytuj:
Jak za darmo to biere. To uczciwa cena!

Post Wysłano: 07 maja 2020, 11:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jak za darmo to biere. To uczciwa cena!
Gratis to uczciwa cena, a nie darmo!

Post Wysłano: 07 maja 2020, 12:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Za darmo to nawet żona nie daje!

Strona 2909 z 3555 [ Posty: 71091 ] Przejdź na stronę Poprzednia 12907 2908 2909 2910 29113555 Następna