Cytuj:
Kurde, dziś śmieszny dzień. Leciałem od Wschowej na Śrem, oczywiście pojechałem przez Leszno, z myślą o tym, że przejdę bez przeszkód. Aż tu dupa, droga zamknięta, objazd. Patrzę na mapę, prowadzi jakiś objazd (m. in. ulicą Sadową), więc jedziemy. Skręciłem z ronda, zakazu nie ma, idzie duży z przeciwka, pytam się, odpowiedź że przejdę bez problemu. Jadę zadowolony, aż tu zakaz. W dupie, jedziemy dalej. Jadę i dosłownie 200 metrów przed główną drogą, na samym końcu tego objazdu, wyskakuje mi gość na środek drogi... Zatrzymałem się i czort wie o co chodzi, przecież go nie rozjade. Nagle gość z kieszeni wyjmuje aparat i robi mi zdjęcia (dziadek około 60 lat). Zrobił ze 3 fotki, podchodzi i mówi, że jutro o wszystkim będzie wiedział mój szef.
Zapytałem się grzecznie, czy to wszystko i czy już mogę jechać, czy nie chce czasami zrobić jeszcze zdjęcia tyłu naczepy. Nie chciał już nic, więc dowidzenia i dzida dalej.
Zastanawiam się co z tego wyjdzie, bo pewnie zgłosi to na policję.
Ten zakaz jest od niedawna. Sam sobie tą Sadową skracałem drogę do chaty, bo auto na Osieckiej zostawiałem. Położyli nowy asfalt do przejazdu kolejowego i wdupili zakaz
Na następny raz jadąc od Wschowy, to wleć do Leszna. Starą DK5 (teraz DW309) leć w stronę Poznania. W Lipnie na światłach w prawo na Goniembice/Osieczna i wylatujesz na drodze na Śrem
Trochę tam wąsko i miejscami koślawo, ale przejedziesz. Zakazów jeszcze nie ma
Wariant 2. Ze Wschowy w stronę Leszna. W Lasocicach wskakujesz na S5, później DK5 na Poznań. W Kawczynie w prawo na Czempiń/Śrem drogą DW311 i jesteś
Dla hardcorowców co lubią po wioskach jeździć, to ze Wschowy na Zbarzewo (koślawa droga), później na Włoszakowice, Bukówiec Górny, Bronikowo i Śmigiel. W Śmiglu wylatujesz na DK5
Tylko w Morownicy przy sklepiku lubi ITD stać, bo tam transport z papierni Werner Kenkel w Krzycku idzie