Zacząłem własnie swoją przygodę z "szoferką" i jako laik w tych sprawach mam pytanie. Jak sobie radzić z upałem kiedy trzeba kręcić pauzę w upalny dzień kiedy jest np 3o stopni na dworze a wtedy w budzie chyba ze 2 razy więcej. Słyszałem o czymś takim jak klima postojowa ale nie sądze ze dużo firm to montuje swoim kierowcom. Więc licze na odpowiedzi doświadczonych truckerów i z góry dziękuję.
Ja na przykład tez nie posiadałem klimy postojowej i poprostu jeśli stalem w dzień to silnika nie gasiłem. Wydaje mi sie ze jest to najlepsze rozwiązanie.
Ja na przykład tez nie posiadałem klimy postojowej i poprostu jeśli stalem w dzień to silnika nie gasiłem. Wydaje mi sie ze jest to najlepsze rozwiązanie.
plus duży wiatraczek na 24v
_________________ Jeździłem na swoim zanim to było modne Żyj tak żeby na starość powiedzieć: kuurła kiedyś to było
no tak ale jeśli mi wypadnie pauza po 10 h jazdy to raczej nie zostawie włączonego silnika na parę godzin a coś takiego jak klima pod zapalniczkę myślicie ze się nada? to jakoś na wodę tam jest że się wlewa i jakoś to jest zrobione ze ochładza wnętrze
jak nie chcesz palić auta przez te kilka ładnych godzin to pozostaje uchylić szyby + wspomniany wiatraczek.wbrew pozorom daje to bardzo dużo bo mamy "ruch" powietrza.
lepiej się spić i spać, wtedy bez znaczenia czy jest +30 czy -10
to tylko pomaga w zasypianiu lub bardziej w traceniu przytomności.
z tym że można wstać w takich samym stanie jak się położyło gdy jest +30 lub rano nie wstać przy -10.
no tak ale jeśli mi wypadnie pauza po 10 h jazdy to raczej nie zostawie włączonego silnika na parę godzin a coś takiego jak klima pod zapalniczkę myślicie ze się nada? to jakoś na wodę tam jest że się wlewa i jakoś to jest zrobione ze ochładza wnętrze
Jak ci żal 10 litrów paliwa żeby się dobrze wyspać to pozostaje hotel albo leżeć pod naczepą.
Gdy uchylisz szyby to powstanie przeciąg który fajnie będzie dmuchał do kabiny chłodniejszym powietrzem. Wiatraczek zbędny, przez niego mogą wyskoczyć "syfy" na ustach a to jest o wiele bardziej nieprzyjemne od ciepła.
_________________ Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Jak sobie radzić z upałem kiedy trzeba kręcić pauzę w upalny dzień kiedy jest np 3o stopni na dworze a wtedy w budzie chyba ze 2 razy więcej. Słyszałem o czymś takim jak klima postojowa ale nie sądze ze dużo firm to montuje swoim kierowcom.
ano nie dużo,bo nie mają motywacji finansowej do inwestowania w takie urządzenia a jak nie będziesz gasił silnika na pauzach to szybko sobie przeliczą ile to taniej by było ......
Samochód: MAN TGX 18.440
Cytuj:
Cytuj:
Jak sobie radzić z upałem kiedy trzeba kręcić pauzę w upalny dzień kiedy jest np 3o stopni na dworze a wtedy w budzie chyba ze 2 razy więcej. Słyszałem o czymś takim jak klima postojowa ale nie sądze ze dużo firm to montuje swoim kierowcom.
ano nie dużo,bo nie mają motywacji finansowej do inwestowania w takie urządzenia a jak nie będziesz gasił silnika na pauzach to szybko sobie przeliczą ile to taniej by było ......
Klima postojowa wykończy akumulatory w jakieś 8h, więc auto musisz przepalać.
Klima postojowa wykończy akumulatory w jakieś 8h, więc auto musisz przepalać.
być może ale nadal ma się to nijak do ciągłej pracy przez 11h
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 11 gości