Cytuj:
1. Załóżmy, że coś się popsuje. Ja nie bardzo się orientuję w mechanice, właściwie w ogóle, ponieważ obszarem moich zainteresowań nigdy nie była mechanika samochodowa. Zresztą, dużo mówi to chodziłem przez trzy lata do liceum, a obecnie je kończę. Da się to ogarnąć?
wielu kierowców nie zna podstaw mechaniki i to nie jest problemem/ przeszkodą.
Cytuj:
2. Jak wygląda kurs tak właściwie, i ciężko go ukończyć? Jakie są bariery w tym zawodzie itd.?
jak masz prawo jazdy kat b to na kat C oraz CE kurs wygląda bardzo podobnie, czy ciężko ukończyć? jedni zdają za pierwszym inni się męczą po kilka razy
Cytuj:
3. Pauza. Czy na pauzie da radę gdzieś wyjść, pozwiedzać dany obszar na jakim się znajduję? Wiecie, teraz jest Internet, jest wszystko. Wpisuję sobie zabytki czy coś, i idę ich szukać Interesują mnie takie rzeczy po prostu. Drugie pytanko, po ile trwają pauzy itd.? Ktoś mi to mówił, ale nie zapamiętałem. I czy można pozwolić sobie wypić kulturalnie jedno piwo na pauzie?
w skrócie i największym uogólnieniu, zaciekawi Cię to się douczysz szczegółów: pauza trwa 11 godzin, chyba że skrócona to 9. czy wypijesz piwo wiedząc ze masz powiedzmy 9 godzin na zrobienie obiadu, umycie się i sen to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć. zabytki ? cóż, jak pauza albo weekend Ci wypadnie w mieście to masz szczęście, zazwyczaj będziesz spał na parkingu przy autostradzie gdzieś pośrodku niczego ;]
Cytuj:
4. Ponoć zarobki są na prawdę bardzo fajne. Może ktoś coś mi o tym powiedzieć?
temat rzeka, każdy ma inne zdanie na temat "bardzo fajnego zarobku"
Cytuj:
5. Często słyszę takie opinie osób, że kierowca ciężarówki, to osoba po zawodówce, prosta itd. Ja to rozumiem, i przypuszczam że wiele takich osób jest. Jak koło na naprawić to wie, ale np. literatury pięknej nigdy nie czytał, ja to rozumiem i nie mam nic do takich osób, ich sprawa, ale mimo wszystko jakoś to powoduje, że myślę czasem o takich osobach, jak myślę. Ale wiem, że nie wszyscy tacy są! Spotykacie się niekiedy z osobami z wyższym wykształceniem, albo ew. inteligentnymi na trasie? Które nie używają co drugiego słowa kur** itd.?
rozczaruję Cie, jesteś w błędzie, większość jest z co najmniej średnim wykształceniem, naprawdę wielu po studiach. tacy których opisujesz z moich obserwacji są w mniejszości.
Cytuj:
6. Czy można jeździć np. dorywczo tylko w weekendy? Zamierzam studiować, przynajmniej licencjackie dziennie, więc raczej tylko weekendy miałbym wolne. Jakieś takie krótkie przejazdy, istnieje coś takiego? Bo magisterskie to jakby mi wypaliło i mi się spodobało z tymi ciężarówkami załóżmy, to poszedłbym już zaocznie.
można, jak znajdziesz firmę która potrzebuje kierowców tylko dorywczo/ weekendy.[/quote]
Cytuj:
To takie ogólne pytania, jak wiadomo na razie jestem za młody na taką pracę, ale kiedyś może, kto wie. Szczerze? Chciałbym pojeździć, spróbować tego, nie mówię że na zawsze, bo kiedyś rodzina itd. A do tego mam taką możliwość odbycia tego kursu, więc czemu by nie skorzystać. Pozdrawiam serdecznie.
za młody ? wielu jest takich którzy od razu po szkole zaczęli jeździć a jeszcze w liceum/ technikum/ szkole zawodowej robili kursy i kwalifikacje.
a tak swoją drogą jeśli Cie to interesuje to dlaczego nie poczytasz forum ? w co drugim temacie są odpowiedzi na te pytania.