Cytuj:
Cytuj:
Karta Kierowcy jest ważna przez 5 lat, niemniej jednak nie dłużej, niż ważność prawa jazdy (C lub D).
Też tak myślałem i taka wiedzę posiadłem. Jakież było moje zdziwienie kiedy po wymianie karty kierowcy otrzymałem nową ważną na pięć lat, mimo że prawo jazdy ważne było tylko dwa lata.
Jeszcze się nie zorientowałam w tym temacie, ale w poniedziałek to zrobię. Jedna myśl mi przyszła do głowy.
Tak jak wbijają Wam w PJ datę najkrótszą, np. psycholog 8.01.2016, lekarz 26.01.2016, wbita będzie data psychologa, to czy analogicznie nie jest z tą kartą kierowcy?
Ważna jest na 5 lat, bo po co wymieniać ją z każdym nowym terminem, ale współistnieje ona razem z badaniami psychologicznymi i lekarskimi? Czyli dajecie dokumenty do kontroli (kontrola: w marcu) i karta kierowcy jest wazna - ok, ale w PJ macie np. wbitą datę, która minęła (ważność kategorii minęła w lutym)?
Myśli mi się na ten moment, że to jednak PJ obliguje Was do tego, żeby pilnować terminów. A KK wymieniacie tak jak jest nadana.