Cytuj:
Nie skupiamy się tu na x5 tylko na samochodzie osobowym z przyczepka lekką. To podlega pod zwykłą kat. B i moje zdanie jest takie ze kary powinne być ale nie tak surowe. Dodatkowo za jeden błąd nie wolno karać wielokrotnie...
po pierwsze: co ma wspólnego samochód osobowy z przyczepą lekką do opłat?
po drugie: co ma wspólnego kategoria prawa jazdy do opłat?
przypominam, że opłata jest dla pojazdów lub zespołów pojazdów (CZYLI WSZYSTKICH: osobowych, ciężarowych, specjalnych, używanych do celów specjalnych, autobusów, motocykli, motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych, wolnobieżnych, ciągników rolniczych) o DMC powyżej 3,5t.
po trzecie: nie słyszałem o wielokrotnym karaniu. jeżeli przejechałeś w jednym czasie przez jedną bramownicę bez opłat, to gwarantuję Ci, że kara będzie tylko jedna, ale jeżeli przejechałeś prze tą samą bramownicę w dwóch różnych przedziałach czasowych lub przez dwie bramownicę, to kary będą dwie.
po czwarte: jeżeli jesteś kierowcą, jeżeli decydujesz się wjechać na drogę, to Twoim obowiązkiem jest zapoznać się z aktualnymi przepisami.
kara nie jest karnetem, jeżeli mnie kiedyś ukarali za złodziejstwo, to chyba nie znaczy, że mogę kraść do końca życia?
wyobraź sobie, że ja jadę do Anglii na urlop i zostałbym ukarany za jazdę prawą stronę. jakież byłoby moje zdziwienie, gdyby każdy policjant ponownie-wielokrotnie karałby mnie za jazdę prawą stroną.
wróciłbym z urlopu lżejszy o kilkaset funtów i na forum miałbym pretensje do systemu, do świata o takie kary.
przecież jechałem prawą stroną tylko samochodem osobowym z aktówką, nawet z niepełnym zbiornikiem paliwa.
na tym forum większość kierowców jeździ w transporcie międzynarodowym i wielu krajach jest inne traktowanie prawa jak u nas, dla każdego z nich jest to codziennością, że trzeba się zapoznać ze specyfiką kraju, przepisami jakie tam obowiązują, bo nie będzie żadnego: "ja nie wiedziałem".
jeżeli jakaś osoba ma kłopoty w poruszaniu się w systemie prawnym, w tym wypadku jeżeli system ten przekracza jej możliwości intelektualne, to może złożyć wniosek o ubezwłasnowolnienie – częściowe lub całkowite pozbawienie tej osoby fizycznej zdolności do czynności prawnych. ubezwłasnowolnienie następuje w formie orzeczenia sądowego. wtedy wyznaczany jest przedstawiciel ustawowy i on przejmuje odpowiedzialność prawną za czyny tej osoby.