Cytuj:
hmm..za cenę 200-250zl można kupić unidena 520xl, więc nie kumam skąd te mteki i jakieś onwy...
A co to Uniden jakaś rewelacja???? Ja, powtarzam JA od Unidena 520 dużo bardziej wole ONWE MK3, uważam że więcej zbiera przy tej samej długości anteny w porównaniu do Unidenka. Byc może ma szerszy odbiornik, co w tym przypadku jest jego dużą zaletą, bo dla każdego kierowcy liczą się informacje.
Jakośc odbioru ONWY jest bardzo zadowalająca, dla mnie najlepsza w tej klasie cenowej, nawet nie razi brak RF-G. Dopuki nie pojawiły się w nich zimne luty i wady fabryczne w mikrofonach (cięcie kosztów przez fabryke zapewne) było to najlepsze radyjko w tej cenie. JESZCZE RAZ POLECAM ONWE. Bez bajerów i wodotrysków, bardzo dobry odbiornik, mała, same superlatrywy, choc do Unidenka tez większych zastrzeżeń nie mam. Wybór należy do Ciebie. Najlepiej podjedź do sklepu czy serwisu i popróbuj, najpierw jedno potem drugie i sam osądzisz. Pamiętaj że należy zestroic antene.
Cytuj:
długie czy krótkie lepsze
Od długości i jakości anteny zależy zasięg i jakośc Twoich rozmów.
1m - SIRIO AS100
1,2m - Lemm AT 1200 + podstawa magnetyczna (magnes neodymowy fi 160mm, gwarant że nie spadnie i im większa śred. magnesu tym łatwije będzie Ci zestroic antenke)
1,5m - ML145 Midland.
Anten powyżej 1,5m nie polecam w Twoim wypadku, będziesz przenosił zestaw, a 2m bat będzie nieporęczny, pozatym w mieście czasem trzeba chowac antenke to tylko utrudnia sprawę. Pozatym na antenkach typu 1,5m można uzyskac łącznąci do 15km czyli do informacji drogowych wystarcza
pozdrawiam 73